Нашите клубове

Вълнуваща среща с Иво Джокин

Господин Джокин е  посланик в най-големия проект на European School Net (Европейската училищна мрежа), учител по физика, астрономия и химия, обучител и треньор на учители по астрономия по програмата GTTP (Galileo Teacher Training Program)  и природни науки, с квалификации в Сорбоната, университета на Гранада, лектор на европейски научни конференции и иноватор в обучението на деца.

С вълнение и трепет ученици, учители и родители посрещнахме този уникален човек, с когото ни свърза семейството на Александър от клуб „Млад журналист“.

Усмихнат и непринуден той не просто грабна вниманието ни, а ни пренесе в своя пълен с познание свят.

Отвори ни вратите към света на Космоса и Вселената. Научихме много любопитни факти за звездите и галактиките и дори държахме късче от Космоса в ръцете си на паднал в Сахара метеорит.

Видяхме с какво се хранят космонавтите, какво представлява едно космическо одеяло от златно фолио. Видяхме и цветовете на дъгата със специални очила.

Най-вълнуващ се оказа погледът към звездите и образът на Луната през обектива на телескопа въпреки облачното време през нощта.

Повече подробности за интервюто с господин Джокин и изградения от него астроцентър в село Байкал ще научите в следващия брой на училищния вестник „НИЕ“!


Честване на 175 години от рождението на Христо Ботев

В навечерието на шести януари клубовете по интереси в СУ „Христо Ботев“ -„Млад журналист“ и „Гражданин“ отбелязаха годишнина от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Те направиха виртуално пътешествие по стъпките на Ботевата чета и се докоснаха до живота и поетичния талант на гениалния българин, рецитирайки неповторимите му творби.

Всеки от участниците прие предизвикателството да подреди пъзел на емблематичните моменти от живота на Христо Ботев и на паметниците – символ на почит и признателност към неговите завети.


„Кой събужда умовете…“ в Деня на народните будители

На 03.11.2022 г. в СУ „Христо Ботев“ отбелязахме финала на седмицата, посветена на народните будители. Домакини на събитието бяха учениците от клуб „Гражданин“ с ръководител г-жа Диана Щъркелова. Гости на събитието бяха г-н Гетов – директор на СУ „Христо Ботев“, учители и ученици от клубовете по интереси.

След кратък анонс на г-жа Щъркелова за историческия принос на българските будители Еманоела, Таня и Йорданка от 10 клас запознаха присъстващите с историята на празника.

След това беше представен кратък филм, посветен на най-видните български личности от Възраждането. Разделени в два отбора, учениците от клуб „Млад журналист“ и представители на клуб „Млад изследовател“ отговаряха на въпроси върху филма. Компетентно жури провери резултатите от състезанието, а през това време всички се забавляваха с решаването на кръстословица на същата тема.
На финала на събитието всички заедно изпяха песента за народните будители.


Клуб „Млад изследовател“

Нашият клуб е една малка експериментална лаборатория за големи таланти. Занимателните опити ни помагат да разберем тънкостите на природните науки и ни показват колко е лесно да превърнем сложната материя в една интересна игра. Правим опити, които са опасни за неподготвените, но следвайки стъпките и спазвайки правилата на работа в лабораторията ни сме наясно как се случват процесите в природата.

Заниманията в клуба ни пренасят по интересен и забавен начин в царството на природните науки. Обогатяваме знанията, уменията и компетентността си, за да опознаем човека и природата в тяхната същност. Учейки се чрез експериментите, ние по достъпен начин опознаваме процесите и явленията в заобикалящата ни природа, а защо не и в самите нас.


Клуб „Млад журналист“

Нашият клуб е екип от малки репортери, които списват училищния вестник „Ние“ – оригиналната визитка на СУ „Христо Ботев“. Ние сме креативни, отговорни и мотивирани да инициираме, организираме и отразяваме събитията от училищния живот,  да бъдем активни граждани и да пишем с любов летописа на нашето училище.


Клуб „Рекламен дизайн“

Рекламата е нещо, което е навсякъде около нас. Тя трябва да бъде атрактивна и да може да ви накара да се усмихнете, да ви убеди, че това е вашият избор. Тя е изкуство, а кой пресъздава образите и ги материализира?! Ние, разбира се!

Та какво е рекламата без онези, които обличат посланията в причудливи цветове и им придават форма?! Ние оправяме дори горчивия послевкус на грейпфрута, като го обработим, използвайки естетическия си усет и знанията, които получаваме в клуба по дизайн в рекламата. Тук се учим да сме смели и да парираме конкуренцията с дръзките си идеи, като по живописен начин даваме израз на въображението си.


Клуб „Гражданин“

От тази учебна година в нашето училище възстанови дейността си клуб „Гражданин“. Ние сме група съмишленици, които имат отношение към гражданското образование. Считаме, че темите, които ще разглеждаме, са важни не само за нас, а и за цялото общество. Участието ни в този клуб ни помага да изградим себе си като толерантни и отговорни хора, учи ни на търпение и постоянство, помага ни да станем по-добри  в организирането на събития от различен характер. Залагайки на творческото мислене, се надяваме, че животът ни в училище ще стане по-интересен, по-разнообразен  и по-смислен. И сме сигурни, че тези умения ще ни превърнат в едни по-добри граждани на обществото.