Нашите дейности

Ученици от ИСУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник участваха в управлението на общината за ден

За поредна година Община Долни Дъбник отбелязва 12 октомври – Ден на българската община. 

В честването Деня на българската община за първи път се включиха ученици от СУ „Христо Ботев“ и ПГСС „Проф. Иван Иванов“. Учениците се запознаха с функциите и отговорностите на органите на местното самоуправление, като заеха местата им за един ден.

Председател на Общински съвет – Долни Дъбник за един ден стана Йорданка Василева, вр.и.д. кмет – Таня Стоянова, заместник-кмет за един ден – Любен Илиев, а в ролята на секретар на общината влезе Венцислава Веселинова.

Младежите взеха участие в провеждането на оперативка по докладване изпълнението на текущи задачи от директорите на дирекции в общинска администрация, на която присъства и Маргарита Стойчева, председател на Общински съвет –Долни Дъбник, мандат 2019-2023.

Чрез тази инициатива се цели стимулирането на гражданската активност сред младежи и подрастващи по отношение на актуални въпроси, свързани с тяхното населено място, да се поощри вземането на самостоятелни решения, критично мислене и инициативност у най-младите.


В ИСУ „Христо Ботев“ се проведе инициатива във връзка с Европейския ден на спорта в училище

За втора година възпитаниците на ИСУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник се включиха в инициативата „Европейски ден на спорта“, свързана с насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците, която се провежда под патронажа на Сдружение „BG Бъди активен” (#BG BE ACTIVE).

На 29.09.2023 г. на спортната площадка, намираща се в двора на гимназията, се проведе спортна програма във връзка с Европейския ден на спорта в училищата. Този ден е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се набляга на елемента на забавлението и се повишава активността на учениците в спортните дейности на училището.

В ИСУ „Христо Ботев“ празникът бе открит с музикална загрявка. След това бяха описани два паневриматични кръга, които се преляха в традиционно българско право хоро. В спортната инициатива се включиха около 150 ученици от V до XII клас.

Преподавателят по физическо възпитание и спорт в гимназията г-н Миролав Михайлов сподели: „Необходимо е да подбудим интереса на децата да бъдат активни, защото за нас е важно да започнат да се занимават със спорт, независимо дали ще спортуват за здраве, за високи постижения или за забавление. Спортуването е здраве, а за нас най-важното е децата да са активни и здрави. Не трябва спортът да остава на заден план, тъй като децата трябва да имат физическа култура, да бъдат дисциплинирани, а в днешно време това доста липсва.“

Инициатива изписа усмивки на детските лица, които те подариха на учителите си.


Инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ в СУ „Христо Ботев“

Ученици от СУ „Христо Ботев“ се включиха в инициативата на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Инициативата се провежда за девета поредна година на 24 май. Учениците от гимназията писаха, за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.


Абитуриентски бал на випуск 2023

при СУ „Христо Ботев“

На 24 май беше абитуриентският бал на Випуск 2023. Има някаква магия в него! В истинска приказна феерия от цветове, красота и елегантност се превърна празничната вечер на випуск 2023 на СУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник. Греещи в своите красиви костюми и рокли, дванайсетокласниците пресякоха за последен път двора на любимото училище под погледите на роднини, близки и познати, дошли да видят своя абитуриент или просто да се полюбуват на цялата тази красота, която се събра в двора на гимназията ни. Стотици долнодъбничани и гости на града са вперили поглед в красотата на младите зрелостници.

За своята бална вечер абитуриентите избраха ресторанта на х-л „Ростов“ – гр. Плевен, а любезните домакини се постараха вечерта да остане незабравима за всички празнуващи. Г-жа Ани Димитрова – ВрИД Директор на гимназията, пожела успешно начало на всички абитуриенти. После всичко, което последва, беше подвластно само на чистата емоция на младите хора, дошли да се забавляват заедно за последен път преди да поемат по широкия свят.

Гости на техния празник бяха учители от СУ „Христо Ботев“, които празнуваха заедно с абитуриентите, отброиха последните мигове заедно с децата, в които в продължение на няколко години са инвестирали енергията, усилията и най-вече любовта си.

Гледаш ги и се питаш в кой момент тези деца, които довчера разсеяно слушаха урока, отпуснати на чина, са се превърнали в такива прекрасни млади жени и мъже. Да, има истинска магия в абитуриентския бал!


Изпращане на випуск 2023

Випуск`23 – (О)ставате част от нас!

На 16 май емоции и сълзи, благодарности и усмивки, прегръдки, 1 – 2 – 3 – 4 – 5 ….. 12 – днес абитуриентите на гимназията проведоха своя последен учебен час в училище…

По традиция дванадесетокласниците предадоха знамето на следващия випуск.

От сърце и с голямо вълнение към тях се обърна г-жа Ани Димитрова, ВрИД директор на СУ „Христо Ботев“, която им пожела да покоряват върхове, да сбъдват мечти и да гледат напред.

Прочувствени послания отправи и класният им ръководител – г-жа Ваня Гетова. Тя представи всеки един от тях през собствения си поглед и му подари по един последен съвет за бъдещия им живот.

Празничният ден по изпращането на абитуриентите в нашата гимназия винаги се организира и осъществява от единадесетокласниците. Тази година те се постараха изключително много, за да трогнат, усмихнат, зарадват и замислят своите съученици и приятели.

Освен следващите абитуриенти, в организацията на празника се включиха и много други ученици с помощ при украсата и озвучаването. Абитуриентите бяха поздравени с танци и забавни сценки, представени от самодейците към НЧ „Илия Бешков – 1989“, както – и от СК „Бешков 2018“ – гр. Долни Дъбник. Развълнува ги и пиринският танц на ТА „Дъбниче“.

Нашите абитуриенти и класната им сърдечно благодариха за грижите на всички свои учители и на всички „замесени“ в днешния незабравим ден!

На добър час! Скъпи абитуриенти, вие (О)ставате част от гимназията!


На Баба Марта в СУ „Христо Ботев“

С много настроение, усмивки и веселба традиционният български празник стартира още в ранни зори с посещението на любимата на всички Баба Марта в обкръжението на своите „внучки“ – Алисия, Мая и Михаела от 5 клас и Даная, Василена и Румяна от 6 клас.  Те гостуваха на всички класове и закичиха мартенички за здраве на всички ученици и учители.

Баба Марта и нейният екип „отпътува“ и за НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където гостоприемните домакини рецитираха и пяха с много любов, а Баба Марта им върза мартенички за здраве и късмет.

Нека винаги да пазим традицията на този празник!

Да бъдем бели и червени, румени, засмени!


Ден на розовата фланелка под надслов „НЕ на тормоза в училище!“

По случай 22 февруари – „Ден на розовата фланелка“ и Световен ден против тормоза в училище, учениците и учителите в СУ “Христо Ботев“ отбелязахме този ден, следвайки стъпките на доброто.

Така се присъединяваме към гласа на милионите по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.

Всекидневният тормоз е част от големия проблем за насилието в българското училище, изразяващ се в лоша дисциплина и нарушена комуникация.

Отбелязването на този ден е част от нашия училищен календар и през годините се превърна в традиция. Включени бяха ученици от всички класове със собствени послания в каузата: „НЕ на тормоза и насилието!“.

Учениците изработиха цветя от хартия в розов цвят, като изписаха върху тях различни послания – носители на доброто, „посадиха“ ги в училищните саксии като символ на засаждането на доброто.


175 години от рождението на Христо Ботев

Ученици и учители от СУ „Христо Ботев“ отбелязаха тържествено годишнината от рождението на видния поет и революционер и поднесоха цветя пред бюст-паметника на Ботев.


Коледно тържество в СУ „Христо Ботев“

И тази година Дядо Коледа не пропусна да навести и СУ „Христо Ботев“, а даже при нас днес дойдоха повече от един белобради старци ….

Част от празника ни бяха коледарите при НЧ „Илия Бешков“ – гр. Долни Дъбник. Те ни пожелаха здраве и късмет.

Изненада ни бяха подготвили и танцьорите от СК „Бешков 2018“. Танцуваха Румба и Ча-ча-ча за всички ни.

Мария и Митко
Криси и Веско

Дядо Коледа награди учениците, които заеха призовите места в коледните ни конкурси, а малките ни сурвакари пожелаха здраве и берекет за Долни Дъбник и най-вече за гимназията ни!

Учениците, виждайки колко е щедър Дядо Коледа, му обещаха догодина да са послушни и да учат старателно всички свои уроци!

Амин, дружино! Да бъде!!!


Коледен благотворителен базар в СУ „Христо Ботев“

Коледен дух цареше и в нашето училище почти през целия м. Декември. Украсени класни стаи, голяма елха с подаръци, коледни песни възвестяваха началото и края на всеки час. Всички се подготвяха за коледните конкурси и коледното тържество, но най-голямото доказателство, че коледно вдъхновение беше обхванало всички, беше благотворителният коледен базар в СУ „Христо Ботев“, който тази година обедини около каузата за зелена класна стая много ентусиасти.

Ученици, учители и родители се включиха заедно в изработването на различни коледни творения –  сурвачки, сувенири, картички и домашно приготвени сладки изкушения. По Коледа е време за чудеса и всички те вярваха, че когато сърцата са отворени за доброто, то няма да подмине никого!


Изложба на Убавка Тончев и Константин Симеонов

Учениците от групите за ЦОУД в 5. и 6. клас посетиха изложбата на нашите именити творци  Убавка Тончев и Константин Симеонов  в многофункционална зала на Читалище „Илия Бешков-1898“ – гр. Долни Дъбник. Учениците бяха подготвили специален подарък за г-жа Тончев, направен в коледната им работилница.

Те станаха свидетели на неповторимата красота и изящество на техните живописни платна и пластики.

Изложбата беше посветена на 70-тата годишнината от рождението на Костика, удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Община Долни Дъбник“.


На гости на кмета на Община Долни Дъбник

Ученици от 12. клас при СУ „Христо Ботев“ посетиха кмета на Община Долни Дъбник – г-н Иван Ветов, за да му пожелаят светли празници, успешна нова 2023 година и да му благодарят, че е един от партньорите на училището във всяко едно начинание.


Кампания „Заедно срещу тормоза в училище“ в СУ „Христо Ботев“

Координационният съвет за противодействие на тормоза стартира кампания за превенция на насилието сред учениците в СУ „Христо Ботев“- гр. Долни Дъбник. Инициативата под надслов „Заедно срещу тормоза в училище“ включва разнообразни дейности с различни целеви групи – ученици, родители, учители и институции, като ангажира всички участници в образователния процес. 

Превенцията на тормоза в училище е необходима предпоставка за създаване на сигурна и безопасна учебна среда и качествено обучение. Кампанията ще се проведе през месец ноември и ще включва следните дейности:

1. Запознаване на учениците и родителите с Механизма за противодействие на тормоза в училище

2. Провеждане на часове на класа, свързани с темата

3. Оценка на проблема с насилието чрез анонимно анкетно проучване сред учениците от всички класове.

4. Изготвяне и презентиране на материали, които да фокусират вниманието на ученици, учители и родители върху проблема

5. Осигуряване на реални партньорства с външни на училището институции, организации и специалисти :

  • среща с г-жа Ирина Дилкина – инспектор ДПС към РУ гр. Долни Дъбник
  • среща с г-жа Маргарита Христова – председател на МКБППМН към Община Долни Дъбник
  • участие в кръгла маса „Училище без агресия за сигурна училищна среда“, инициирана от МОН и УНИЦЕФ
  • тренинг със сдружение „Малки стъпки“
  • кръгла маса „Стъпки заедно срещу тормоза в училище“ с участието на КС, УКБППМН, РУП, МКБППМН, Училищен ученически съвет

Очакваме вашата активна гражданска позиция и отношение към този сериозен проблем. Надяваме се всички заедно да се справим с него.


Отбелязване патронния празник на полицията в СУ „Христо Ботев“

На 08 ноември Национална служба „Полиция“ при МВР празнува своя професионален празник. По този повод на 11 ноември 2022 г. при нас на гости бяха служители на РУ – Долни Дъбник – Ирина Дилкина, Людмила Цанкова, Дебора Петкова и Спас Каменов.

Ученици от 6. клас, участващи в клуб „Млад журналист“, ни запознаха с историята на празника.

Г-жа Ирина Дилкина ни запозна с дейността на отделните длъжности в управлението, както и с основни атрибути, които са част от снаражението на пазителите на реда.

Накрая поднесохме нашите приветствия, цветя и поздравителен адрес по повод празника на гостите ни.


Кръгла маса на тема: „Личността на учителя – минало, настояще, бъдеще“

Ден, след като отбелязахме Деня на учителя и в навечерието на празника на българските будители, ученици и учители споделиха своите виждания за ролята и личността на учителя в съвременния свят.

По инициатива на Ученическия съвет на 6.10.2022 г. в СУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник се проведе кръгла маса с участието на клубовете по интереси – „Гражданин“ и „Млад журналист“ с ръководители Диана Щъркелова и Малинка Йорданова.

Екипи от клуб „Млад журналист“ представиха своите проучвания по темата чрез различни проекти. Те направиха своеобразна ретроспекция на даскала през Възраждането и показаха неговата значимост за напредъка на обществото и образованието. Представиха личността на учителя днес и предизвикателствата, пред които е изправен. Описаха учителя на бъдещето през собствените си очи.

Провокирани от учителите, учениците от клуб „Гражданин“ очертаха своята визия за съвременния преподавател и споделиха виждането си за идеалния учител. Техният ръководител г-жа Щъркелова направи демонстрация на етапите, през които преминава българското образование – от килийното училище, през възрожденското и до днес.


Ден на учителя в СУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник

По повод международния ден на учителя групите за ЦОУД в 5. и 6. клас при СУ „Христо Ботев“ подготвиха изненада за всички учители в нашето училище.

Благодариха им с акростих за знанията, добротата и грижите, с които ги даряват ежедневно.

Директорът приветства преподавателския екип на СУ „Христо Ботев“, като благодари на своите колеги за труда и всеотдайната им любов към възпитаниците на училището.

Всички си учители си пожелаха повече усмивки, здраве и вдъхновение и да се радват на успехите на своите ученици.


Европейски ден на спорта в училище

Активно междучасие „Бъди активен, а не – агресивен“