Нашите дейности

Ден на розовата фланелка под надслов „НЕ на тормоза в училище!“

По случай 22 февруари – „Ден на розовата фланелка“ и Световен ден против тормоза в училище, учениците и учителите в СУ “Христо Ботев“ отбелязахме този ден, следвайки стъпките на доброто.

Така се присъединяваме към гласа на милионите по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.

Всекидневният тормоз е част от големия проблем за насилието в българското училище, изразяващ се в лоша дисциплина и нарушена комуникация.

Отбелязването на този ден е част от нашия училищен календар и през годините се превърна в традиция. Включени бяха ученици от всички класове със собствени послания в каузата: „НЕ на тормоза и насилието!“.

Учениците изработиха цветя от хартия в розов цвят, като изписаха върху тях различни послания – носители на доброто, „посадиха“ ги в училищните саксии като символ на засаждането на доброто.


175 години от рождението на Христо Ботев

Ученици и учители от СУ „Христо Ботев“ отбелязаха тържествено годишнината от рождението на видния поет и революционер и поднесоха цветя пред бюст-паметника на Ботев.


Коледно тържество в СУ „Христо Ботев“

И тази година Дядо Коледа не пропусна да навести и СУ „Христо Ботев“, а даже при нас днес дойдоха повече от един белобради старци ….

Част от празника ни бяха коледарите при НЧ „Илия Бешков“ – гр. Долни Дъбник. Те ни пожелаха здраве и късмет.

Изненада ни бяха подготвили и танцьорите от СК „Бешков 2018“. Танцуваха Румба и Ча-ча-ча за всички ни.

Мария и Митко
Криси и Веско

Дядо Коледа награди учениците, които заеха призовите места в коледните ни конкурси, а малките ни сурвакари пожелаха здраве и берекет за Долни Дъбник и най-вече за гимназията ни!

Учениците, виждайки колко е щедър Дядо Коледа, му обещаха догодина да са послушни и да учат старателно всички свои уроци!

Амин, дружино! Да бъде!!!


Коледен благотворителен базар в СУ „Христо Ботев“

Коледен дух цареше и в нашето училище почти през целия м. Декември. Украсени класни стаи, голяма елха с подаръци, коледни песни възвестяваха началото и края на всеки час. Всички се подготвяха за коледните конкурси и коледното тържество, но най-голямото доказателство, че коледно вдъхновение беше обхванало всички, беше благотворителният коледен базар в СУ „Христо Ботев“, който тази година обедини около каузата за зелена класна стая много ентусиасти.

Ученици, учители и родители се включиха заедно в изработването на различни коледни творения –  сурвачки, сувенири, картички и домашно приготвени сладки изкушения. По Коледа е време за чудеса и всички те вярваха, че когато сърцата са отворени за доброто, то няма да подмине никого!


Изложба на Убавка Тончев и Константин Симеонов

Учениците от групите за ЦОУД в 5. и 6. клас посетиха изложбата на нашите именити творци  Убавка Тончев и Константин Симеонов  в многофункционална зала на Читалище „Илия Бешков-1898“ – гр. Долни Дъбник. Учениците бяха подготвили специален подарък за г-жа Тончев, направен в коледната им работилница.

Те станаха свидетели на неповторимата красота и изящество на техните живописни платна и пластики.

Изложбата беше посветена на 70-тата годишнината от рождението на Костика, удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Община Долни Дъбник“.


На гости на кмета на Община Долни Дъбник

Ученици от 12. клас при СУ „Христо Ботев“ посетиха кмета на Община Долни Дъбник – г-н Иван Ветов, за да му пожелаят светли празници, успешна нова 2023 година и да му благодарят, че е един от партньорите на училището във всяко едно начинание.


Кампания „Заедно срещу тормоза в училище“ в СУ „Христо Ботев“

Координационният съвет за противодействие на тормоза стартира кампания за превенция на насилието сред учениците в СУ „Христо Ботев“- гр. Долни Дъбник. Инициативата под надслов „Заедно срещу тормоза в училище“ включва разнообразни дейности с различни целеви групи – ученици, родители, учители и институции, като ангажира всички участници в образователния процес. 

Превенцията на тормоза в училище е необходима предпоставка за създаване на сигурна и безопасна учебна среда и качествено обучение. Кампанията ще се проведе през месец ноември и ще включва следните дейности:

1. Запознаване на учениците и родителите с Механизма за противодействие на тормоза в училище

2. Провеждане на часове на класа, свързани с темата

3. Оценка на проблема с насилието чрез анонимно анкетно проучване сред учениците от всички класове.

4. Изготвяне и презентиране на материали, които да фокусират вниманието на ученици, учители и родители върху проблема

5. Осигуряване на реални партньорства с външни на училището институции, организации и специалисти :

  • среща с г-жа Ирина Дилкина – инспектор ДПС към РУ гр. Долни Дъбник
  • среща с г-жа Маргарита Христова – председател на МКБППМН към Община Долни Дъбник
  • участие в кръгла маса „Училище без агресия за сигурна училищна среда“, инициирана от МОН и УНИЦЕФ
  • тренинг със сдружение „Малки стъпки“
  • кръгла маса „Стъпки заедно срещу тормоза в училище“ с участието на КС, УКБППМН, РУП, МКБППМН, Училищен ученически съвет

Очакваме вашата активна гражданска позиция и отношение към този сериозен проблем. Надяваме се всички заедно да се справим с него.


Отбелязване патронния празник на полицията в СУ „Христо Ботев“

На 08 ноември Национална служба „Полиция“ при МВР празнува своя професионален празник. По този повод на 11 ноември 2022 г. при нас на гости бяха служители на РУ – Долни Дъбник – Ирина Дилкина, Людмила Цанкова, Дебора Петкова и Спас Каменов.

Ученици от 6. клас, участващи в клуб „Млад журналист“, ни запознаха с историята на празника.

Г-жа Ирина Дилкина ни запозна с дейността на отделните длъжности в управлението, както и с основни атрибути, които са част от снаражението на пазителите на реда.

Накрая поднесохме нашите приветствия, цветя и поздравителен адрес по повод празника на гостите ни.


Кръгла маса на тема: „Личността на учителя – минало, настояще, бъдеще“

Ден, след като отбелязахме Деня на учителя и в навечерието на празника на българските будители, ученици и учители споделиха своите виждания за ролята и личността на учителя в съвременния свят.

По инициатива на Ученическия съвет на 6.10.2022 г. в СУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник се проведе кръгла маса с участието на клубовете по интереси – „Гражданин“ и „Млад журналист“ с ръководители Диана Щъркелова и Малинка Йорданова.

Екипи от клуб „Млад журналист“ представиха своите проучвания по темата чрез различни проекти. Те направиха своеобразна ретроспекция на даскала през Възраждането и показаха неговата значимост за напредъка на обществото и образованието. Представиха личността на учителя днес и предизвикателствата, пред които е изправен. Описаха учителя на бъдещето през собствените си очи.

Провокирани от учителите, учениците от клуб „Гражданин“ очертаха своята визия за съвременния преподавател и споделиха виждането си за идеалния учител. Техният ръководител г-жа Щъркелова направи демонстрация на етапите, през които преминава българското образование – от килийното училище, през възрожденското и до днес.


Ден на учителя в СУ „Христо Ботев“ – гр. Долни Дъбник

По повод международния ден на учителя групите за ЦОУД в 5. и 6. клас при СУ „Христо Ботев“ подготвиха изненада за всички учители в нашето училище.

Благодариха им с акростих за знанията, добротата и грижите, с които ги даряват ежедневно.

Директорът приветства преподавателския екип на СУ „Христо Ботев“, като благодари на своите колеги за труда и всеотдайната им любов към възпитаниците на училището.

Всички си учители си пожелаха повече усмивки, здраве и вдъхновение и да се радват на успехите на своите ученици.


Европейски ден на спорта в училище

Активно междучасие „Бъди активен, а не – агресивен“